Tämä ohjeistus on laadittu ja tarkoitettu taloyhtiön asukkaalle vahinkotilanteiden varalle, mikäli esimerkiksi asunnossa on sattunut vesivahinko. Tyypillisiä asunnon vahinkoja ovat esimerkiksi astianpesukonevuoto.
Vahingon ilmoittaminen viipymättä
Ilmoita vahingosta aina viipymättä taloyhtiön huoltoyhtiölle tai mikäli ei ole huoltoyhtiötä niin hallitukselle tai mahdollisen
erillisen taloyhtiönne toimintaohjeen mukaisesti. Ilmoita myös aina mahdollisista lisähavainnoista tai vahingon laajenemisesta viipymättä.
Vahingon yhteyshenkilöt, kun vahinkokorjaukset ovat käynnissä
Vahingon yhteyshenkilöt, joihin korjauksiin liittyvissä asioissa tulee olla yhteydessä järjestyksessä:
1) Vahinkokorjausurakoitsija (ole aina ensin yhteydessä urakoitsijaan)
2) Vahingon valvoja (usein tekninen isännöitsijä)
3) Isännöitsijä (tilinumeron ilmoittaminen sähköpostitse kuivauksen sähkön maksamista varten)
Vakuutusilmoituksen tekeminen
Ilmoita aina vahingosta omalle vakuutusyhtiöllesi rehellisesti ja totuuden mukaisesti. Tiedustele korvattavuutta ja mahdollista sijaisasumista. Oma kotivakuutuksesi korvaa usein vaurioituneen irtaimiston. Kotivakuutus kannattaa olla asukkaalla aina laajana, jotta se korvaa myös sijaisasumisen. Taloyhtiö tekee yleensä myös oman vakuutusilmoituksen, jolloin vakuutusyhtiöt tarvittaessa keskustelevat keskenään korvattavuuksista.
Vesivahingon kuivattaminen ja kuivatussähkön korvaaminen
Vahinkokorjaus urakoitsija asentaa huoneistoosi kuivurit, jotka voivat tapauksesta riippuen olla päällä usean viikon ajan. Kuivureissa on sähkömittaus, jonka perusteella kuivatuksen jälkeen asukkaalle tullaan korvaamaan aiheutunut sähkönkulutus kokonaisuudessaan vakuutusyhtiön määrittämällä hinnalla. Voit ilmoittaa valvojalle tai isännöitsijälle kirjallisesti sähköpostitse oman tilinumerosi maksamista varten.
Korvattava hinta vaihtelee vakuutusyhtiöittäin, mutta keskimäärin se on nykyisin n. 20 snt / kWh. (2025)
Sijaisasuminen ja vastikkeen maksuvelvollisuus
Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiöllä ei ole velvollisuutta järjestää vahingon sattuessa sijaisasumista asukkaalle tai osakkaalle, eikä osakas vapaudu vastikkeen maksuvelvollisuudesta, vaikka asunnossa ei voisi asua. Tämän takia onkin hyvin tärkeää, että asukkaalla on aina laaja kotivakuutus voimassa.
Yhteistyöterveisin
tekninen yksikkö
Pirkanmaan Laatuisännöinti Oy